zaterdag 25 februari 2012

Plekgedichten in Tilburg

Vanochtend werd ik blij verrast met een foto van een brug in Tilburg. In eerste instantie een doodgewone brug, maar sinds kort is de onderkant voorzien van een gedicht:
Hier kabbelt het water van nu naar later
De open brug is een pas op de plaats aan de stroom
een stilte kruist er je droom
Het gedicht is van voormalig stadsdichter Nick J. Swarth in samenwerking met Sander Neijnens die typograaf en grafisch vormgever is. 'Het 'plekgedicht' maakt deel uit van een serie van zes kunstwerken,' vertelde Sander Neijnens. Zo is er de website 'Plekgedichten' die maar weer eens aangeeft  hoe bijzonder Tilburg is. Er werden namelijk gedichten geplaatst in Moerenburg, Tuinstraat, Oostburgpad, Besterd, Spoorzone en sinds kort dus Lijnsheike. Deze projecten werden gerealiseerd door Kunstenplan Openbare Ruimte Tilburg (KORT).
Hierbij een filmpje van een ´Oversteekgedicht´ bij de Katterug in Tilburg. Naar mijn idee wordt er bij Taal van Tilburg  (te) vaak gedacht dat dat gaat over de dialecttaal van de stad. Ik denk dat de taal van Tilburg veel breder is. 'Plekgedichten' zoals hierboven genoemd vallen wat mij betreft daar ook onder. Tilburg kan er trots op zijn.

Foto´s: Sander Neijnens