vrijdag 27 december 2013

Wèmme teete krèège


Zo met de feestdagen wellicht een passelijke blogpost ten aanzien van de Tilburgse taol in relatie tot de textielindustrie! Een menukaart die ik van archiefcollega Ans Holman in handen kreeg; gevonden tussen allerlei archivalia. Volgens Ans zou deze kaart afkomstig zijn van 'Henri Nannink, projectleider bij Dröge'.

De achterkant is van textiel: een groen lapje waar ondertussen de mottengaatjes in zitten. Het lapje is op de vier hoeken vastgezet met een nietje. Bovenaan een tekeningetje van een meisje dat een boek in haar hand houdt, waarop 'latijn' en 'grieks'. Een inmiddels roestige paperclip houdt het plaatje en de kaart bijeen. De voorkant is meer interessant. Een blaadje uit een kasboek, gezien de roze en blauwe lijnen en het ruitjespapier. Met een typmachine zijn de letters in hoofd- en kleine letters getikt.

Deze menukaart bevat nogal wat woorden die iets vertellen over het bedrijfsleven in het jaar 1946, zo net na de oorlog. 'Siestuaasie-sloaike' .... Is het een stand van zaken zo richting het eind van het jaar?  Dan zijn er wat zakelijke woorden verwerkt in diverse gerechten: 'RUIL' in de rollade, 'theoriesaus', 'durberekeningsgruunte', 'medezeggingschap' in de moes en 'zaokemeensche-pudding'.

Het afgelopen jaar gaf Regionaal Archief Tilburg al eerder een soort speurpuzzel op naar een lijk dat in de Boterhal had gelegen. Ed Schilders dook daarvoor in de archieven en kwam enkele dagen later met de oplossing van het mysterie. Hij 'verweet' het archief dat de puzzel toch niet zo moeilijk was geweest en dat we zelf dat ook wel hadden kunnen vinden. Beste Ed, maar wellicht ook andere door-deze-menukaart-getriggerden, voel je vrij om in ons archief te komen zoeken. Wellicht kan een van jullie dit 'Wemme teete krège' wat meer context geven.