dinsdag 26 november 2013

AaBe (zonder Ce) van Tilburg

Je verwacht misschien dat hier een AaBeCe van het Tilburgs verschijnt. Vorig jaar deed Ed Schilders dat echter al met zijn publicatie 'Van Aajkes tòt Zaandkèùl'. Maar het AaBe (zonder Ce) waar ik in dit blog op duid, kan wellicht ook als 'taal van Tilburg' worden beschouwd. Want bij het noemen van het begrip 'AaBe' weten alle Tilburgers meteen waar we het over hebben: AaBe, een sterk merk.

Uit het persbericht van het TextielMuseum: Zo’n vijftig jaar geleden was de Tilburgse wollenstoffen en –dekenfabriek AaBe in heel Nederland een begrip. Iedereen had thuis wel een behaaglijke wollen deken van AaBe. Niet alleen de producten waren bekend, ook het sociaal beleid van de fabriek was decennialang een voorbeeld.
AaBe, Wollenstoffen- en Wollendeken Fabrieken wordt in 1929 door Adolf van den Bergh opgericht. Je ziet de restanten van de fabriek nog aan de Fatimastraat. AaBe beleefde economisch geweldige jaren. Zelfs in de jaren dertig die beschouwd worden als crisisjaren.  Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt het bedrijf zich zelfs tot ‘Neerlands grootste dekenfabriek’ met bijna 1500 werknemers. Naast dekens behoren kleding- en uniformstoffen tot het assortiment. Eind jaren 1960 breken zware tijden aan. Reorganisaties, (mislukte) saneringen en ontslagen volgen. In 1978 richt het sterk verkleinde Aabe een succesvolle afdeling op, die zich richt op de productie van brandvertragende stoffen voor de vliegtuigbranche. Ook de dekens zijn niet buiten beeld. In 1996 volgt na een faillissement een doorstart die leidt tot een nieuwe naam: Aabe Textiles. In afgeslankte vorm verhuist het naar een bedrijventerrein. Slechts acht jaar later moet het definitief zijn poorten sluiten. De 38 werknemers worden ontslagen. De naam leeft echter voort in de handelsfirma AaBe Textiles Trading, die zich nog steeds met (veel) succes richt op de ontwikkeling van hoogwaardige wollen dekens.


In de tentoonstelling in het TextielMuseum komen al deze aspecten aan bod in zes thema´s: de voorgeschiedenis, AaBe vol in bedrijf 1929 – 2006, Wollen dekens, maar ook meer…, het sociale klimaat, Promotie en de AaBe gebouwen nu. De beroemde AaBe klok, dekens, stoffen, stalenboeken, ontwerpen, foto’s en films, portretten, beelden van de fabriek en nog veel meer worden uit de rijk gevulde kast van het museum gehaald.

Publieksactiviteit
Voor de expo is het TextielMuseum nog op zoek naar voorwerpen en verhalen. heb je een verhaal én een AaBe product, kom dan naar de registratiedagen in het TextielMuseum en wie weet wordt het opgenomen in de tentoonstelling AaBe, een sterk merk! Dit hoeven niet alleen dekens te zijn trouwens! Het TextielMuseum verzamelde een groot aantal objecten uit de geschiedenis van AaBe. Maar er zijn ongetwijfeld nog veel meer mooie dingen gemaakt of overgebleven uit de lange historie van de fabriek. Het museum doet daarvoor een oproep aan het publiek om voorwerpen mee te brengen en deze te voorzien van verhalen. In een registratielab fotografeert het museum de objecten en worden de verhalen toegevoegd aan het digitale ‘Geheugen van Tilburg’. De mooiste voorwerpen krijgen een plaats in de vitrine in de tentoonstellingsruimte.
De Registratiedagen vinden plaats op 29 en 30 november 2013, 18 januari 2014. 13.00 – 16.00 uur in de bibliotheek. Je ontvangt gratis entree voor het TextielMuseum. 
Op deze Facebookpagina zie je alvast enkele foto's ..
www.textielmuseum.nl