maandag 7 mei 2012

Typografisch Tilburg


Wie zich focust op taal en tekens in de stad en deze wil vastleggen met de camera, is al snel enkele uurtjes zoet. Zo overkwam mij dat tenminste.

Als voorbereiding op een digitale wandeling besloot ik een rondje te maken rondom de locatie van Regionaal Archief Tilburg vanuit de Kazernehof. Taal en tekens te over! Deze keer niet alleen gelet op historische markeringen maar een mix daarvan. Het resultaat is een bonte mengeling van letters, tekens en getallen.

Zo zijn er glas-in-loodramen, stickers, monumentale opschriften, tekstborden, uithangborden, wegwijzers, logo's, QR-codes, lichtkrantletters, banieren en markiezen met opschriften. Taal is overal en in talloze vormen aanwezig!

Zaterdag 12 mei lanceren we vanuit het archief de website Tilburg op de kaart. Daarin zijn onder andere punten aangemaakt voor 'Kerken en kloosters', 'Verdwenen plekken' en 'Monumenten'. Ook zijn er twee wandelingen aangemaakt: rondom kasteel De Strijdhoef in Udenhout en de andere (korte route) is de 'Taal op straat'.

Wie zaterdag de route mee wil uitproberen, brengt zijn mobiele telefoon mee voor een 'live' Tilburg op de kaart én een camera om nog meer taal en tekens vast te leggen. Al eerder maakte onder andere de Tilburgse Jane Peijen-Laureijsen foto's van taal & tekens op straat waarvan de resultaten op Flickr zijn verzameld onder de account Taal van Tilburg. Voor wie zich wil verdiepen in de techniek van het fotograferen en geinteresseerd is in de taal van de stad, kan terecht bij de cursus en tevens fotowedstrijd van Jan Stads.