Ed Schilders
Een van de projecten die dit jaar uitgevoerd worden in het kader van ‘Taal van Tilburg’ is de ontsluiting van ongeveer 14 uur audiomateriaal. Het gaat om interviews met dialectsprekers, opgenomen door leden van Heemkundekring Tilborgh aan het eind van de jaren ’70. De cassettebandjes worden gedigitaliseerd en vervolgens wordt de tekst getranscribeerd door leden van de Tilburgse Taol-klas. De transcripties en ook langere en korte geluidsfragmenten zullen on line komen op website CuBra.
Sfeerbeeld 1963 |
Audiomateriaal is zeldzaam als bron voor dialectonderzoek. Met de ontsluiting van deze bestanden wordt het mogelijk de Tilburgse tongval en het gebruik van dialect te bestuderen op het niveau van de sprekers. Bovendien betekent de ontsluiting een forse uitbreiding van het audiomateriaal. Voor zover bekend is op het internet tot nu toe slechts één Tilburgs audiobestand beschikbaar, een interview uit 1963 met een duur van 22 minuten. Dit interview is sinds te beluisteren.
Hierin vertellen een kostuumnaaister (geb. 1905), een maatschappelijk werkster (geb. 1917), en een huishoudster (geb. 1905) onder andere over de kleermakerij, werktijden en seizoenen, de redding van mijnwerkers, de Tilburgse Kermis, vakantie, de levensstandaard, bloemen en de tuin.
Op Cubra is ook een link te vinden naar de bron, de ‘Sounbites’-pagina’s van het Meertens Instituut en daar vindt de liefhebber nog meer dialect-audiobestanden, onder andere uit Loon op Zand, Hilvarenbeek, en Moergestel.